Meclis’te Cumhur İttifakı’ndan Ret Üstüne Ret

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 Yılı Aralık Ayı Toplantısı’nın İkinci Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.  Toplantıda idareden gelen 4 madde görüşüldü. Bir önceki toplantıda yatırımlar için 250 milyon liralık borçlanma isteyen Başkan Vahap Seçer’e yetki verilmesine onay vermeyen Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyeleri, bu Meclis’te de Mahalli İdareler İşverenler Sendikası üyeliğinden ayrılmaya onay vermedi. Büyükşehir, hizmet almadığı ancak önceki dönemde yapılan protokol nedeniyle aidat ödemek zorunda kaldığı MİS’e yıllık 300 bin lira ödemeye devam edecek.

 

Kadın ve çocuklar için Baro ile yapılacak işbirliği protokolü maddesi de reddedildi

Kadın ve çocuk sorunlarına ilişkin yapılacak olan ortak çalışmalara ilişkin işbirliği koşullarının belirlenmesi amacıyla Mersin Baro Başkanlığı ile imzalanacak protokol ile ilgili imza yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesini kapsayan madde de Cumhur İttifakı’na mensup Meclis üyelerinin oy çokluğu ile reddedildi. Başkan Seçer, ilgili teklifin daha önce 14 Şubat’ta komisyona sevk edildiğini ve o tarihten beri komisyonda beklediğini belirterek, “Bunu da karara bağlamanın doğru olduğunu düşündüğüm için resen bugünkü gündeme alma ihtiyacı duydum. Şimdi burada Baro ile bizim yapacağımız protokol maddi bir işbirliği protokolü değil. Ortak bir çalışma yürütmek istiyoruz. Hangi konuda? Kadın ve çocuk konusunda. Günümüzün de en hassas 2 konusu: Kadın ve çocuk. Baro’nun da şu anda, hangi siyasi parti olursa olsun, bütün üyelerimizin, üyesi olduğu, hukukçu arkadaşlarımızın, Meclis’te yer alan avukatlarımızın üyesi olduğu Baro. Bunlar gönül işi, bir para karşılığı yapılan işler değil. Bizlerle de yapılan görüşmelerde bir işbirliği çağrısı oldu karşılıklı olarak ve tabi ki bu yetkiyi Meclis’ten almamız gerekiyor. Bugün gündeme taşıdığımız konu da bu” dedi.

 

Baro ile yapılacak protokolün kapsamını Meclis üyeleri ile paylaşan Seçer, “Danışmanlık, bilgilendirme, yönlendirme, eğitim desteği sağlamak. Hepsi bu. Bizim onlara yapacağımız ulaşım, kırtasiye, tanıtım olanakları ve imkânlarından yararlandırmak” diye konuştu.

 

“Bu kadar altında buzağıyı aramayı gerektiren bir durum yok”

 

Seçer, bir meclis üyesinin diğer kurumlarla da iş birliği yapılması yönündeki açıklamalarına açıklık getirerek, şunları söyledi:

 

“Bizim Kadın Dairemiz geçen hafta 3 üniversite ve Aile Bakanlığı ile ortak bir toplantı yaptı. Biz Bakanlık ile her ay düzenli toplantılar yapıyoruz. Kadın Konukevimiz var. Yani bu alanda yaptığımız çalışmaları sadece bir ya da birkaç sınırladığımız kurumla yapmıyoruz. Kamu kurumları da var. Biz kanundan aldığımız yetki ile zaten bu görevi yapıyoruz. Örneğin, Kadın Konukevi’ni biz kurarken, Belediye kendi kararı ile elbette bir karar veriyor, buna ihtiyaç görüyor, yapıyor ama belirli kanun çerçevesinde bunu yapıyor. O koşulları yerine getiriyor. Bakanlık izni ile yapıyor. Bakanlık’tan sürekli denetim geliyor. Bakanlık’la iş birliği oluyor gibi bu çalışmaları çoğaltabiliriz. Yapılan çok değerli bir iş. Ağırlığı olan bir iş. Ama bu kadar altında buzağıyı aramayı gerektiren bir durum yok. Ben de öyle tamamlayayım. Tabi takdir yükle Meclisindir.”

 

Konuşmaların ardından ilgili madde Cumhur İttifakı üyeleri tarafından oy çokluğuyla reddedildi.

Büyükşehir, hizmet almadığı MİS’e yıllık 300 bin lira ödemeye devam edecek

 

Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin Mahalli İdareler İşverenler Sendikası üyeliğinden ayrılma teklifine ret oyu verdi. Başkan Seçer, sendikadan 2 yıldır herhangi bir hizmet almadıklarını, ancak yıllık 300 bin lira ödeme yapmaya devam ettiklerini belirterek, kaynakların boşa aktığını vurguladı. Seçer, sendikanın yönetim kurulunda yer alan isimlerin Milliyetçi Hareket Partisi’yle olan bağına da dikkat çekti.

 

MHP’li Meclis üyesi ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, kendisinin de yönetim kurulunda yer aldığı sendikayı savunarak, “Bu sendika 21 yıllık bir sendika. Dolayısıyla burada hem işçinin işverenin haklarını korumak adına hem de işçi ile işvereni karşı karşıya getirmemek adına kurumlara faydalı olduğunu biz biliyor ve düşünüyoruz” derken, CHP’li meclis üyesi Ali Dinsever ise “Kamunun zararına sebep olan bir durum oluştuğunu açık ve net söyleyebilirim. Alınmayan bir hizmet için, alınmayacağı söylenen bir hizmet için biz ısrarla ödeme konusunda bir dayatmada bulunuyoruz” diye konuştu.

 

“Faydalanmadığımız bir sendikanın üyelik aidatını ödemek istemiyoruz”

 

Başkan Seçer, MİS’in geçen yıl da gündeme geldiğini hatırlattı. Yaptıkları toplu sözleşmede sendikadan bilgi, hukuki ve mevzuat desteği almadıklarını, ancak her ay 25 bin lira ödeme yaptıklarını ifade eden Seçer, şunları söyledi:

 

“Biz çalışanlarımızla toplu sözleşmeyi üç yılda bir yapıyoruz. 2017 yılında bir toplu sözleşme yapılmış, daha sonra geçtiğimiz aylarda 2020 yılı içerisinde yeni yönetim olarak bizler de böyle bir toplu sözleşme yaptık. Tabii ki istediğiniz zaman talep ettiğiniz zaman hizmet satın alırsınız, şimdi biz bu toplu sözleşmede böyle bir yardım istemedik ya da hizmet almak istemedik. Kendi oluşturduğumuz komisyonla toplu sözleşmeleri gerçekleştirdik ancak bu sendikanın bize mali bir yükü var ve faydalanmadığımız bir sendikanın üyelik aidatını ödemek istemiyoruz. Bu sendikadan da ayrılmak istiyoruz. Hoş bu sendikaya üye ben olmadım. Benden önceki yönetim, daha yönetime gelir gelmez 12 Nisan 2014’te mazbatayı alır almaz bu üyeliği de yapmış. 2015 yılında 141 bin TL, 2016 yılı için 177 bin TL, 2017 yılı için 175 bin TL. Üyelik aidatının da çalışanlarımıza verdiğimiz günlük asgari tutar üzerinden bir hesaplama şekli var. Toplam aidat tutarı 1 milyon 200 bin TL. Yalnız şu anda tahakkuku yapılmış 579 bin TL bir borç var bu sendikaya. Bu borçlar da 2018 yılı ikinci taksiti 124 bin TL, 2019 yılı birinci taksiti 151 bin TL, 2019 yılı ikinci taksit 147 bin TL ve bu yılın ilk taksiti 155 bin TL, ikinci taksiti de yine bu miktarlarda olacak. Yani gün itibari ile güncelleyecek olursak bizim yıllık ödediğimiz aidat 300 bin TL. Yani aylık 25 bin TL biz bu sendikaya aidat ödemek durumundayız. Hiçbir fayda görmediğimiz, hiçbir fayda sağlamadığımız sendikaya ve bunu gereksiz bir maliyet olarak görüyoruz.”

 

“Halkın cebinden ben bu parayı veremem”

 

Seçer, MİS’e verilen 300 bin lira ile Mersin halkına farklı hizmetler yapılacağını vurgulayarak, “Nasıl bu üyelik meclis kararıyla oluyorsa üyelikten çıkışı da meclis kararıyla olur. Onun için huzurlarınıza getirmiştik 2019 yılında. Kendi cebinizden olsa verebilirsiniz ama halkın cebinden ben bu parayı veremem şu anda da oylamaya sunmadan önce çok açık söyleyeyim. Kendi cebimizden veriyorsak kalsın ama halkın cebinden bunu veriyorsanız lütfen bu sendikadan ayrılalım. Siyasetten bahsediyorsunuz, siyaset bulaşmasın belediyelere, meclise. Sendikalar da bir siyasi partinin arka bahçesi olmasın, hemfikirim, ben şu sözü de vermiştim geçtiğimiz yıl. Bu sendikadan ayrılmak istiyorum bunun yerine de yeni bir sendikayla anlaşma yapmayacağım. Zaten böyle bir anlaşma ya da üyelik talebim olsa yine Meclis’e getirmem lazım. Tekrar bunu yineliyorum ben bunu getirmiştim 8 Ekim 2020 tarihindekomisyonda bekletiliyor. Yıl bitiyor, onun için getirdim lütfen bu konuyu bugün bitirelim. Bizim her kuruşu hesap ederek harcamamız lazımsa gereksiz yere bir sendikaya para ödemek istemiyoruz” dedi.

 

“Bir siyasi partinin ağırlığı altında hiçbir sendikaya üye olmak istemiyorum”

 

Başkan Seçer, MİS’le ilgili protokolün daha öncesinde sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

“Etik olan Mart seçimlerinden sonra yüce Meclis’e getirdiğim bu teklifin burada kabul edilmesi. Bu saygıyı da Belediye Başkanı’na meclisin göstermesi lazım. ‘Daha önceki Belediye Başkanı bir sendika ile anlaşma yapmış, yeni bir Belediye Başkanı seçilmiş, onun tercihlerine saygı duymak gerekir’ deyip daha önceki Belediye Başkanı’nın yaptığı protokolü sizin feshetmeniz gerekirdiYani bu sendikadan çıkışımızı sağlamanız gerekirdi. Kaldı ki tekrar söylüyorum burada daha açık konuşalım. Bir siyasi partinin ağırlığı altında hiçbir sendikaya üye olmak istemiyorum. Tesadüf olamaz, yönetim kurulu üyeleri listesi buradaBir tane Ak Partili, bir tane CHP’li, bir tane İyi Partili, bir tane HDP’li, Demokrat Partili, Saadet Partili gösterin. Bir belediye gösterin. Tamamen Milliyetçi Hareket Partili belediye başkanlarından oluşmuş bir sendikaya benim üye kalma zorunluluğum yok. O aidatı o kurumun ihtiyacı varsa siz vermek istiyorsanız Mersin’de de bir hayli MHP’li belediye var, verebilirsiniz zaten üyesiniz katkı sağlamış olursunuz ama bu işten Büyükşehir’i lütfen azat edin. Ben vermek istemiyorum, bana bir fayda sağlamıyor. Biz toplu sözleşmemizi bu yıl yaptık, üç yıl toplu sözleşme yok. Benim o gün de ihtiyacım olmadı yarın da olmayacak.”

 

“İdarenin işlem ve eylemlerine karşı yargı yolu açıktır”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak çalışacağı kurumları ve sendikaları kendisinin seçmek istediğini vurgulayan Seçer, “Siz de şuna saygı duymak zorundasınız meclis üyeleri olarak. Ben Belediye Başkanı olarak. İdarenin işlem ve eylemlerine karşı yargı yolu açıktır. Bu anayasal bir hükümdür. Ben de bu belediyeyi öyle kafama göre yönetemem. Yasa var, kanun var, ikincil mevzuat var, her şey var. Meclis de ben çoğunluğum diye herhalde her kararı alamaz. Vallahi çoğunluğum. Bütün caddeleri kapatıyoruz Meclis üyeleri olarak. Hadi kapatalım caddeleri. Yok böyle bir şey. Ya da bütün sendikalardan ayrıldık, bütün sendikalara girdik. Şuraya para harcadık, şuraya harcamadık. Her şeyin dayandığı bir kanun var, bir yasa var. Yani buna tabii ki siz öyle karar vereceksiniz. Bana da kanun yetki vermiş. Bunu iade ederim, bir daha reddettiniz, mahkeme yolu açık. Mahkemeye giderim, mahkemenin sonucunu alırım. Sizin vereceğiniz karara elbette ki saygı duyarım ama hukuk çerçevesinde” dedi.

 

“AK Partili belediyelerin hangileri MİS’in üyesi?”

 

Başkan Seçer, AK Partili büyükşehir ve il belediyelerini tek tek sayarak AK Partili meclis üyelerine “Bunların hangileri MİS’in üyesi?” diye sordu. MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesi dışında bir tane AK Partili büyükşehir belediyesinin söz konusu sendikaya üye olup olmadığını soran Başkan Seçer, “AK Partili meclis üyelerine soruyorum. Bana bu tavsiyede bulunacaksanız buradan çıkar çıkmaz büyükşehirleri arayıp onlara da aynı tavsiyeyi yapmanız lazım. Bu çok deneyimli bir sendika diye. Buraya üye olun diye. Sözün bittiği yer, daha neyi tartışıyoruz burada? Ben mecburum, bu sendikaya üye olacağım. Yani bu olacak bir şey değil. İstemiyorum. Benim malım güzel, benim şirketim güzel, benim danışmanlığım harika, benim çok uzman kadrom var… İstemiyorum. İstemiyorum, zorla mı? Bu elbise bana yakışmıyor. İstemiyorum. Param yok, elbise alacak param yok. Eski elbiseyle idare edeceğim, ne yapayım? Yani bunu zorlamanın bir mantığı yok” dedi.

 

Meclis’te ayrıca Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Personel Anonim Şirketinin 20 Aralık’ta yapılacak Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda söz konusu Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ve 2020-2021 yılı içerisinde yapılacak olan olağan ve olağanüstü toplantılara Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Seçer’in veya yetkilendireceği başka bir temsilcinin kanuni temsilci olarak yetkilendirilmesi ve Genel Kurullara Başkanlık etmesi ile ilgili konu görüşüldü. Başkan Seçer, “Eğer istiyorsanız Meclis’ten bir isim verin. Sayın Mahmut Tat öyle talep etti. Bizim için bir sakıncası yok. Ben Mehmet Topkara’yı da önerebilirim, hiç sorun yok. Biliyorsunuz Meclis Başkan Yardırıcısı Sayın Topkara. Beni orada temsil etmesinin de benim için herhangi bir olumsuzluğu yok. Ben de Sayın Topkara’yı öneriyorum. Çünkü bizim toplantımız 20’sinde. Bu yetkilendirmeyi yapmam lazım” dedi. Temsilci yetkisi, Başkan Seçer’in destekleri ve Meclis üyelerinin oy birliği ile MHP Meclis üyesi Mehmet Topkara’ya verildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*