ARTIK ÇAMLIYAYLA’NIN DA KARDEŞİ VAR

Çamlıyayla’nın İlk Kardeş Şehri: “Valka”

Letonya Cumhuriyeti Valka kenti ile Mersin’in Çamlıyayla ilçesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Çamlıyayla ilçesinin ilk kardeş şehri Letonya’nın Valka kenti oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Encümen Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Letonya Büyükelçisi Peteris Karlis Elferts, Letonya Cumhuriyeti Valka Belediye Başkanı Vents Armands Krauklis, Letonya Adana Fahri Konsolosu Meriç Turan Ekmekçi, meclis üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Başkan Kocamaz: “Bu protokolün dünya barışına önemli katkılar sunacağını düşünüyorum”

Kardeş Şehir Protokolü imza töreninde bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bugün güzel bir şekilde başlayan bu kardeşlik ilişkileri, Çamlıyayla ve Valka arasında kesintisiz bir şekilde devam eder. Kişilere, şahıslara, belediye başkanlarına bağlı olarak değil de, halklar arasında kurulacak bağlantılarla gelecek nesillere aktarılır. Bizim temennimiz bu. Kardeş şehir ilişkileri önce kent yöneticileri tarafından gerçekleştiriliyor ama kent sahiplenmezse bu ilişkiler belli bir mühlet sonra umduğunu bulamıyor. Tabi bunu geliştirmek ve taçlandırmak için de karşılıklı, gerek ticari, gerek kültürel, gerek turizme yönelik ziyaretlerin de gerçekleşmesi lazım. Bunları gerçekleştirebilirsek bu tür ilişkileri kalıcı kılmış oluruz. Gelecek nesillere ulaştırabilirsek de dünya barışına önemli katkılar sunacağını düşünüyorum ve umut ediyorum. Şimdiden bu kardeş şehir ilişkisinin hem Çamlıyayla’mız hem de Valka adına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Krauklis: “Halkların bir arada barışça yaşayabilmesi için iletişim çok önemli”

Letonya Cumhuriyeti Valka Belediye Başkanı Vents Armands Krauklis bugünün Valka kenti adına çok önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, “Tarihimizde ilk defa Türkiye ile bir kardeş şehir protokolü imzalıyoruz. Bizim için çok önemli bir adım ve umarım sizin için de öyledir. Çamlıyayla yeşili ve doğasıyla çok güzel bir şehir. Şimdilik bunun kadar güzel bir ilçe daha görmedim. Eğitim, kültür ve ekonomik açıdan bazı şeylerin değişmesi, gelecekte bu birçok sorunun çözümünde ön ayak olur. Çünkü halkların bir arada barışça yaşayabilmesi için iletişim çok önemli. Umarım geleceğimizi daha güzel bir şekilde inşa ederiz. İsmail Bey’e de bizlere bu kadar sıcakkanlı davrandıkları için kalbi teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Tepebağlı: “Kardeş şehir olmanın sürekliliği önemli”

Mersin’de ilk kez Kardeş Şehirler Turizm Birliği gerçekleştiği zaman Çamlıyayla ilçesi olarak kardeş şehir edinme düşüncesinin temellerinin atıldığını ifade eden Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı,  “Biz bu yolculuğa hiç kardeş şehrimiz olmadığı için çıktık. Sayın Burhanettin Kocamaz Başkanım da Dünya Kardeş Şehirler Birliği fikrini ilk ortaya çıkaran ve birliğin kurucusu. Bu toplantıyı ilk kez Mersin’de yaptığı zaman bizde kardeş şehrimiz olsun istemiştik.  Bu konuda biz Mersin ile kardeş olabiliriz fikri ortaya çıktığı zaman Sayın Başkanımız sizin nüfus, ekonomik ve kültürel yapınız Çamlıyayla ilçemize daha uygun olur demiş. Şu ana kadar ki yaptığımız konuşmalarda da bizlere çok uygun bir kardeş şehir olduğunu da anlamış olduk. İnşallah bu kardeş şehir ilişkisinin ilerde ekonomi ve kültürel anlamda hem Letonya’ya hem de Mersin’e hayırlı olmasını diliyorum. Bu kardeşliğin ekonomi ve kültürel yakınlık ile de taçlandırmak isteriz. Burhanettin Başkanımızın da söylediği gibi ülkeler sıkıntı yaşayabilir ama biz bunu yerel yönetimler olarak kısmen çözebiliriz. Tabi kardeş şehir olmanın sürekliliği önemli. İnşallah bizden sonraki belediye başkanları da bu kardeşliği sürdürür” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Letonya ve Türkiye’nin ulusal marşları seslendirildi ve taraflar arasında kardeş şehir protokolü imzaladı. İmza töreninin ardından ise toplu fotoğrafı ile tören sona erdi.

Başkan Kocamaz Nusrat’ı anlattı

Çamlıyayla ile Valka kenti arasında imzalanan kardeş şehir protokolü öncesinde, Başkan Kocamaz’ın makamında bir araya gelen heyete Başkan Kocamaz Nusrat Mayın Gemisi hediye etti. Nusrat’ın tarihi öneminde bahseden Başkan Kocamaz, “Nusrat Mayın Gemisi Çanakkale’nin tarihini değiştiren gemi. Çanakkale’de İngiliz ve Fransız armadalarını Çanakkale sularına batıran mayın gemisi. Hurdaya giderken biz bu gemiyi Tarsus’ta müze haline getirdik” sözlerini kullandı.  

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*