ARATOS’UN TARSUS’TAN YAYDIĞI IŞIK ULUSAL BASINDA…

ARATOS’UN TARSUS’TAN YAYDIĞI IŞIK ULUSAL BASINDA

ARATOS DERGİSİ 22 KENTTE FELSEFE OKULU KURDU

ARATOS’UN IŞIĞI TARSUS’TAN ANADOLU’YA YAYILIYOR

Tarsus’ta kurulan Aratos Felsefe Okulu 9. yılında. Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) da destek verdiği Aratos Felsefe Okulu sürekliliği ve yaygınlığıyla Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Aratos Felsefe Dergisi’nin Türkiye genelinde kuruduğu felsefe okullarının sayısı 22’yi buldu. Ulusal basın, Aratos dergisine ve felsefe okullarına yer verdi.

Tarsus’ta 16 yıldır yayınlanan Aratos Dergisi 22 kentte felsefe okulu kurdu. Aratos dergisinin bu çabaları, Tarsus’ta antik çağda olduğu gibi bugün de felsefenin etkilerini çevresine yayıyor.

Aratos, felsefeyi topluma yayma ve gündelik hayata sokma çabasını sürdürürken, kurduğu okullarla etki alanını genişletiyor.

Adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozof Aratos’tan alan Aratos Dergisi bünyesinde, 9 yıl önce oluşturulan Aratos Felsefe Okulu’na yenilerini ekleyerek 22 kentte daha felsefe okulunun kuruluşunu gerçekleştirildi.

Edinilen bilgiye göre, felsefe okullar, Akdeniz Bölgesi ve Çukurova içinde 7, Ege 6, Marmara bölgesi ve Trakya’da 4, İç Anadolu bölgesinde 4 ve Güneydoğu Anadolu’da 1 tane yer alıyor.

Antik çağda bir felsefe kenti olan ve stoa felsefesinin merkezlerinden biri olarak anılan Tarsus’ta 2011 yılında başlayan felsefe okulu çabaları Anadolu’ya yayılıyor.

Aratos dergisi kurucusu ve yayın yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık konuya ilişkin olarak, “Aratos dergisi öncülüğünde okullardan ilki, Tarsus’ta 9 yıl önce oluşturulan Aratos Felsefe Okulu’yken şimdi 22 kentte 22 okulu kurmuş olduk.

Aratos Felsefe Okulu’nda 25 ayrı üniversiteden akademisyenler gelip ders veriyor. Aratos Felsefe Okulunda, her yıl Kasım ile Mayıs ayı arasındaki 6 aylık süre içerisinde 20-25 kadar ders yapılıyor. On beş günlük periyotlarla yapılan dersler ağırlıklı felsefe olmak üzere, tarih, felsefe, arkeoloji, edebiyat, resim-heykel, müzik, tıp, ekoloji ve astronomi gibi alanları kapsıyor.

Aratos Felsefe Okulu’na, Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) da destek veriyor.

Çıkış noktası Tarsus olan bu 22 okulda 6 aylık ders programı kapsamında çeşitli üniversitelerden 27 felsefeci akademisyen, 10 arkeoloji, 6 sosyoloji, 6 sanat tarihi ve güzel sanatlar, 2 İktisadi ve İdari Bilimler, 3 Yabancı Diller, 3 Tıp, 2 Mimarlık ve Şehir Planlama, 1 Zeoteknik ve Genetik, 1 Su Ürünleri Mühendisliği, 1 Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, 1 Uzay Bilimleri, 1 Hukuk ile 1 yazar olmak üzere toplam 65 hoca derslere katılmaktadır” diye konuştu.

Öte yandan Aratos felsefe okulları yakın zamanda ulusal basında  yer buldu.

Ulusal basında, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Mustafa Kemal Erdemol, gazetenin 22 Eylül 2019 tarihli Pazar Eki’nde Aratos’u ve Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın çabalarını “Tarsus’ta Aydınlanma Ateşi” başlıklı yazıyla tanıttı.

Gazeteci Zeynep Oral, 26 Ocak 2020 tarihli Cumhuriyet gazetesinde “Laiklik ve Aydınlanmanın Savunucusu Aratos’un Işığı Ülkeye Yayılıyor. Tarsus’tan Yayılan Işık” başlığıyla Aratos Felsefe Okullarına geniş yer verdi.

Hürriyet gazetesi köşe yazarlarından gazeteci Doğan Hızlan ise, 31 Ocak 2020 tarihli Hürriyet’in Kitap Sanat Eki’nde Aratos Kültür Sanatevi’nin yazar Fahri Erdinç’i doğumunun 100. yılında anmasına ve 72 yıl aradan sonra Aratos Yayınlarından çıkan “Şen Olasın Halep Şehri” kitabını yazdı.

Uğur Pişmanlık

Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni

İletişim bilgileri:

0533 723 47 489

aratosdergisi@gmail.com

ugurpismanlik@gmail.com

Facebook

Aratos Kültür Sanatevi

Aratos Dergisi

Aratos Felsefe Okulu

Uğur Pişmanlık

ARATOS’UN KURULUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİĞİ FELSEFE OKULLARI

Aratos Felsefe Okulu (2011), Tarsus

Zenon Felsefe Akademisi (2019), Mersin

Senarkhos Felsefe Okulu (2012), Silifke

Dioskorides Felsefe Okulu (2015), Adana

Antakya Felsefe Akademisi (2012), Hatay

Zeugma Felsefe Okulu (2019), Gaziantep

Hitit Felsefe Akademisi (2019), Çorum

Asklepedias Felsefe Okulu (2019), Bursa

Agora Felsefe Akademisi (2019), İzmir

Anaxagoras Felsefe Akademisi (2019), Urla

Aspasia Felsefe Akademisi (2019) Kuşadası

Karia Felsefe Okulu (2019), Marmaris

Herodot Felsefe Akademisi (2019) Bodrum

Spartaküs Felsefe Okulu (2019) Çorlu

Çatalhöyük Felsefe Akademisi (2019) Konya

Praksis Felsefe Akademisi (2020) Alanya

Hypatia Felsefe Akademisi (2020) İskenderun

Troya Felsefe Akademisi (2020) Çanakkale

Nikomedia Felsefe Akademisi (2020) Kocaeli

Anadolu Felsefe Akademisi (2020) Eskişehir

Epiktetos Felsefe Akademisi (2020) Denizli

İvriz Felsefe Okulu (2020) Ereğli/Konya

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*